Vanuit Expertisecentrum Eenheid Zorg vond in de periode 2020-2023 het project ‘De krachten bundelend naar sociale veiligheid in het Rotterdamse voortgezet onderwijs’ plaats. Het project is een samenwerking tussen LMC-VO, Yulius, Koers VO, BOOR, CVO, EUR, De Waag en gemeente Rotterdam.
Lees meerVoor de leerlingen van OPDC Noord proberen we maandelijks een sportieve activiteit buiten de deur te organiseren.
Lees meerOp onze locaties hebben wij beschikking over een kooklokaal. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt! Drie keer per week koken er groepjes leerlingen tijdens de workshops.
Lees meerIn december 2022 zijn het OPDC Noord en het Expertisecentrum verhuisd van Slaak 45 naar 1e Pijnackerstraat 64/ Zaagmolenstraat 91. De nieuwe locatie in het Oude Noorden van Rotterdam biedt ruimte aan 40 leerlingen en 34 medewerkers. Het nieuw ingerichte gebouw is licht en inspirerend ingericht, met als thema ‘bloei’. Circa 140 genodigden waren donderdag 16 februari aanwezig bij de feestelijke opening van het gebouw door Marieke Dekkers, voorzitter van het college van bestuur van Koers VO en Lorenzo Civile, voorzitter van het college van bestuur van LMC Voortgezet Onderwijs.
Lees meerOp 11 juli 2022 ondertekenden de besturen van Koers VO (mevr. M. Dekkers) en LMC Voortgezet Onderwijs (dhr. L. Civile) een overeenkomst van opdracht exploitatie tijdelijke lesplaatsen OPDC (orthopedagogisch didactisch centrum). Deze overeenkomst loopt tot tenminste juli 2026.
Lees meerEen lamp vervangen, iets repareren, een pleister plakken; het zijn volgens Steve Sedoc (hoofdconciërge Orthopedagogisch en Didactisch Centrum Noord) de eerste dingen waar iemand aan zal denken bij de functie conciërge. Maar er komt veel meer bij kijken. In dit interview vertelt hij over de veelzijdigheid van zijn werk, de flexibiliteit in het onderwijs en het teamgevoel.
Lees meer"Wat makkelijk gaat, houdt geen stand. Wat standhoudt, komt niet makkelijk!
Wat zijn wij enorm trots op jou! Je hebt doorgezet en bent geslaagd!"
Meneer Chris en Mevrouw Rianne - OPDC Rotterdam-Zuid - juli 2022
Lees meerWij gaan de uitdaging aan en lopen in het weekend van 18-19 juni mee met de Nacht van de Vluchteling omdat we onszelf willen uitdagen voor een goed doel! Doneer ook!
STICHTING VLUCHTELING
Het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld en onderdrukking is het hoogste aantal ooit; 82,4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen. 1 op de 100 mensen wereldwijd is op de vlucht. Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie sinds 1976 wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden we levensreddende noodhulp als medische zorg, voedsel en schoon water. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op ons rekenen, bijvoorbeeld met onderwijs.
Lees meerSolliciteren kan via Meesterbaan:
Vacature Docent OPDC Rotterdam Eenheid Zorg in Rotterdam (meesterbaan.nl)
Sluitingsdatum: 30 juni 2022
Met ingang van: 1-08-2022, gesprekken zullen plaatsvinden in de 1e week van juli.
Ondersteuning Eenheid Zorg bij NPO-interventies
Scholen hebben in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs interventies in hun plannen opgenomen waarbij de Eenheid Zorg kan ondersteunen. Eenheid Zorg biedt leerlingen nieuwe kansen door te werken aan het inzicht in hun mogelijkheden en het versterken van hun vaardigheden.
Daarvoor hebben wij aanbod op het gebied van:
Heb je interesse in de genoemde items neem dan contact op met Stephanie Boutkan (SBoutkan@lmc-vo.nl)
Lees meerSinds de oprichting van het OPDC werken wij met de methodiek THEATER ALS MIDDEL.
Het spelen van rollenspellen blijkt een bijzonder krachtig middel om onze leerlingen inzicht te geven in hun eigen gedrag.
De lessen worden gegeven door René Koenegras, grondlegger van de methodiek.
Lees meerDe krachten bundelend
De toename van geweldsincidenten onder jongeren vraagt om een gezamenlijke aanpak van gemeente en onderwijs (en haar partners). Vanuit Eenheid Zorg heeft LMC-VO dit opgepakt.
In het Eenheid Zorg-project ‘De krachten bundelend naar sociale veiligheid in het Rotterdamse voortgezet onderwijs’ werkt LMC-VO samen met (o.a.) CVO, BOOR, Yulius, De Waag, Erasmus Universiteit Rotterdam en Gemeente Rotterdam. Het centrale doel van het project is het versterken van de sociale veiligheid in en rondom Rotterdamse vo-scholen. In het schooljaar 2020 – 2021 richtte het project zich op het ondersteunen van de Rotterdamse v(s)o- en OPDC-docenten en op het omgaan met grensoverschrijdend gedrag van leerlingen.
Wil je meer informatie over het project? Neem contact op met projectleider Nadine de Boer (ndboer@lmc-vo.nl).
Lees meerOPDC Rotterdam is er voor kinderen (12-18 jaar) die in complexe situaties verkeren. De reguliere school kan er dan voor kiezen om het kind tijdelijk op het OPDC Rotterdam te plaatsen in de verwachting dat het kind op het OPDC zodanige ondersteuning krijgt, dat het kind daarna weer succesvol de schoolloopbaan in het voortgezet onderwijs kan vervolgen.
Benieuwd naar het OPDC Rotterdam? Bekijk ons filmpje!
Lees meerHet OPDC Noord in Rotterdam is de eerste school in Nederland met een ‘ideale schoolkantine’. Het hele aanbod is er gezond. Volkorenbrood, groente en fruit zijn ruim verkrijgbaar en de leerlingen kunnen gratis onbeperkt water tappen.
Lees meer
Ruim een jaar geleden is met medewerkers van de Eenheid Zorg een traject gestart om het imago en de dienstverlening meer glans te geven. Zo wordt er sterker ingezet op de samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de Eenheid Zorg; het Expertisecentrum en het OPDC-Rotterdam.
Om alle ketenpartners meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die vanuit de Eenheid Zorg plaats vinden is er een nieuwe visie ontwikkeld en is de website geheel vernieuwd. Als klap op de vuurpijl zijn ook de logo’s met de tijd meegegaan.
Je hebt het zelf kunnen zien; de Eenheid Zorg stuurt, steunt en inspireert!
Lees meer